Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

neljapäev, juuni 13, 2013

Uus "aksessuaar"...

ikka aiale.
Kuna 1 ha on ikka üsna hea lahmakas, siis selleks et seda ala kuidagi liigendada ja olemasolevat ehk hubasemaks muuta sai jälle rajatud üks värav- läbikäik nagu me omakeskis nimetame, et oleks kust läbi käia :) Peale selle, mis tore võimalus kedagi jälle kõrgustesse ronima panna.
Kõik sai alguse sellest, et  nö. suur peenar oli vaja kuidagi "ära lõpetada", ehk siis mingil moel viimistleda. Tuligi siis mõte siduda aia-väravamotiiviga ja  et saaks uksest väljudes läbi värava siis järgnevasse aiaruumi.

Siin siis "enne" olukord. Muide peenra äärest korjasin ka palgid ära, tundus loomulikum. Jällegi  muutus nägemises. Huvitav on seda tähele panna kuidas see muutub.
Peale selle oli mõte, et väike aiaosa liigendaks ka koha autole, mida peame parkima sarapuupõõsa küljele.
Et siis algas rajamispraktika ilma selleta, et praktikapäevikut peaks :)


 Sai jälle auke kaevatud ja kuna oli vaja postiaukudesse kruusa panna, siis sain lõpuks ära kasutada  `kuldreneti` istutamisel välja tulnud kruusahunniku , samas sain mõnusa lapi mullapinda juurde, mis selle alt vabanes.  M. muidugi oli aia materjali juba kõigepealt koju toonud, siis välja valinud ja  ka valmis viimistelnud- koorinud ja kaitsevahendiga üle teinud. Et mis mul siis viga ehitada :) Kõik mõõtmised ja kinnilöömised tegi ka ikka tema.






















Siin siis eestvaates. Peenar on  tinglikult (igaks juhuks nimetan nii) lõpetatud. Sai jälle mättaid kaevatud ja juba ka uued elanikud lisatud. Ema toodud kaks hydrangea `Annabelle`i kummagi peenralapi äärtesse. Tahaksin väga juba saada nepetasid, aga ei ole veel saanud. Viimati Saaremaal käies oli isegi ühes tavalises lillepoes, aga hind oli nii üüratu,et ei raatsinud. Ootan veel. Olen juba mõelnud, keda ronima panna. Mõtlesin roosi, kandidaadid on ka välja valitud. Ehk saan kunagi mandrile aiaäridesse. Tii kutse mõlgub ka ikka meeles :) Siinjuures saadan tervitusi Sulle...
Taustal meie püsikoppel lammastele. M. nägi jälle nii palju vaeva. Arvasin, et võrgulahendus on sobib, pealegi saime lauda taga maas aegade hämarustest vedelevat kalavõrku ära kasutada.

Siit on näha kuidas peaks välja joonistuma meie suur tee nõlvast alla(kass demostreerib) mis peab meile aeda jääma teatud sõidukite sõitudeks. Ja seetõttu sai eelmisel aastal ka aknaäärne peenar tee jooneni kaevatud, et muruala ei oleks päris suvaline.
Taimed on juba tasapisi suuremaks kasvanud. Varsti lähevad õitsema Alchemilla mollised jne, laugud lõpetavad
Muidugi see taimede paigutamine, seal on alati arenguruumi. Aga loodan väga, et kui kord rajamised rajatud, siis saab sellega tegeleda. Praegu on veel kaevata ja kaevata jne. Igatsen vahel, et kui selle kaevamise jaoks mingi masin oleks kui palju kiiremini saaks. Hetkel lillenduseks vajaminevad kohad kaevan ise ja teisaldan mättad. Olen nad ära kasutanud uuteks rajamisteks, saab väga rammusat mulda. Aiamaal kasutame meetodit- papp kevadel alla ja muruniide suve jooksul peale ja siis järgmisel kevadele hea läbi kaevata ja jälle tükike uudismaad juures.

Põhitegevus on niisis pidev aia viimistlemine ja läbi mõtlemine, et kuidas kõike saaks normaalse(loe ???) ajakuluga hooldada.

Järgmises postituses juba lilli ja heinamaad ja niidukikunsti ka....



Rõõmu ja rahu!










12 kommentaari:

  1. Viimased kolm pilti meeldivad eriti. On ilus ja hästi pildistatud ja Sinu kodumajasse olen ka lausa armunud.
    Ma olen ikka sellise vana asja sõber!

    VastaKustuta
  2. Meeldib kuuvärav. Tekib alati müstiline tunne. Kõik on ilus.

    VastaKustuta
  3. Juba selle lühikese blogimisjaga on näha, kuidas kodu ümbrus järjest kaunimaks muutub. See väravasüsteem on ju väga lihtne, kuid ühtaegu moodne ja arhailine ning mõjub väga sobivana oma kohale.
    Mis puutub aga külastusi, siis kõigepealt võiksid ikka ühe e-kirja mulle saata. Saaks telefonid vahetatud, kui kiiremat kontakti peaks vaja olema.

    VastaKustuta
  4. Väga ilusad vaated. Mis taim see sul seal värava läheduses peenras on, nagu kortsleht aga tundub väga suur?

    VastaKustuta
  5. Väga armas värav ja sobib sinna väga hästi. Tublid olete ja see teie maja on nii võrratu.

    VastaKustuta
  6. Nii ilus aed, sellesse tahaks kohe ära uppuda ja see värav on kui kirss tordil

    VastaKustuta
  7. Tore kui teile ka meeldib. Ise olen ka rahul. Üsna tegu oli sellega, et kuidas seda mõtet "paigutada" st- mis joonele aed ja värav teha, aga hetkel ei sega. Ootab taimestust. Haavaemand- vanad asjad, nad jah mõjuvad niimoodi ,mina ka enne kui siia kohale jõudsime sõitsin 2 aastat rattaga lihtsalt mööda ja ka....nii hingelähedane oli just see vana, hall. Kimalane- :)mis huvitav tähelepanek :)Tii- kindlasti kirjutan enne! , aitäh hinnangu eest. See siia aeda "aksessuaaride" lisamine ongi paras pähkel, ei taha olemasolevat ka "üle paisutada" ja siis ongi vaja nuputada enne kui midagi uut saab lisada, aga samas on see huvitav, usun, et kõigil on nii :)
    Lillekasvataja- ma arvan, et sa näedki kortslehte. Sel aastal tundub mulle ka üsna suur olevat, samas ma täpselt ei tea, mis sort see on, sain kooliaiast- aga ma olen nii selle taime fänn. Muide looduslikud kortselehed on ka minu meelest sel aastal kuidagi lopsakad. Huvitav. Tiia ja Muhedik, aitäh heade sõnade eest- kirss tordil kõlab vahvalt :) Eks ma siin pusin edasi, aga see on nagu te kõik omast käest teate, selline tore pusimine.
    Ps. sõbrad, keegi targem, palun öelge kuidas saab panna eraldi kommentaaride juurde reply, et saaks konkreetselt vastata???
    Meil täna sajab. Toredat päeva kõigile mandrimaale.

    VastaKustuta
  8. Mul on peenras Nepeta tõusmed, väikesed esialgu, aga kui olen Hiiumaale tulemas, siis võiksin nad sulle isegi kätte toimetada või jätta Kärdlasse, kus sa nad kätte saaksid. KSJ on mul
    hiidlane :)

    panen järgmisse kommentaari oma aadressi, kui oled kirja pannud, kustuta mu kommentaar ära.

    VastaKustuta
  9. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  10. Oi, Tsiil. Ma tänan. Võtaks küll pakkumise vastu! Kirjutan varsti.

    VastaKustuta
  11. Väga kõnekad fotod ja loodusega kooskõlas voogav ruumitunnetus. Kas pakutavad taimed on sul ka kevadel pakkumises?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kirjutasin vastuse, aga ei tea kuhu see lendas, kui just mitte sinuni. Aitäh sulle. Mis taimed sind huvitavad? Saan kevadel vaadata, mida on.

      Kustuta