Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

teisipäev, mai 07, 2013

Kuidas, millal, mida....

Küsimused, mõtted, ....

Eile, kui olin oma kaks suurt põõsast, nimelt `Diabolo`ja ´Macrophilla`oma uude kodusse ära saatnud, hakkasin mõtlema, et kas ma tõesti ei suudaks siis end "kätte võtta" ja et saaks kord aed niimoodi läbi mõelda nagu maja renoveerimisel oli vaja teha. See oli nii vaevaline, aga tõhus ja praegu on nii hea ja rahulik. Mitte et aias ei oleks. On küll, aga mingid igatsemised on. Noh, et juba saaks põõsad-puud maha istutada-need ju kasvavad oma hea mitu aastat kui suurteks saavad. Piilun siin kodu- ja välismaiseid blogisid ja pilte ja on ka endas teadmine, et kus suunas kulgeda. Aga see "peentöö" , no seda ei ole ikka veel saanud ära tehtud. Suureks eeltööks on olnud muidugi Suuremõisa koolitöö , kus terve aia paberile sain- detailselt aga jõudsin selle koolitunni raames läbi mõelda vaid kruusapeenra, asi seegi. Nüüd tuleks edasi kõik ülejäänu ette võtta.

Mõned udused pildid ka...

Siin on siis meie 1ha.
A3 Mõõtkava 1:250
Suuremad objektid ja olemasolev ja mõned uued mõtted on peale kantud...



























Lähemalt ka....
































Kruusapeenar detailselt.
1:25
Selle rajamiseni veel ei jõua. Hetkel on loomad ja köögiviljad päevakavas....
Ja muidugi mul läheks nii palju vaja naistenõgest. Oh jah, viimati Hansaplandist vaatasin-oli ikka kallis...
Eks ootan ja ehk leian mingid võimalused....























Põõsaid tahaks rohkem aeda, erinevaid grupeeringuid. Mõnus on vaadata blogisid kui inimestel on juba siht ja teadmine, et kuhu mida saab istutada. Nii vahva on näha kuidas uued taimed jälle kellegi koju jõuavad ja veel millised! Loen ja vaatan ja imetlen seda taimemaailma ja inimeste teadmisi sellest.
Siis veel see teema, et kuidas rajada nii, et oleks võimalikult vähe vaeva hilisemal hooldamisel. See on üks oluline teema, eriti kui on nii suur aed ja liiga palju ideid :)
Kui Muhediku aeda blogis näen, siis jah, see multshitud peenarde mõte on väga hea, eriti kui on nii suur kollektsioonaed. Meie aia puhul tuleb aga vaadata, mida saab kasutada et seda vana õhustikku "ära ei lammuta". Aga jah, on vaja mõelda, mõelda, kuulata, vaadata jne.

See terviku nägemiseni jõudmine on veel oli kui kaugel. Nii tore oleks kuulda teiste "vaevasid" kuidas selle tervikuni jõutakse, on jõutud. Muidugi katsun ise ka võimalikult palju kogemusi ammutada. Koolist sai mõtteid palju ja lugedes, vaadates on ka ühtteist lisa tulnud.
Kusagilt peab peale hakkama.


 Üks tore leitud samblikututt ka


Nurmenukuaeg hakkab lähenema....

Rõõmu ja rahu!


14 kommentaari:

  1. See see plaanimise eelis ongi, et kui midagi on järgmisel aastal palju vaja, siis on just paras aeg paljundama asuda. Kõiki nõgeselisi on ju imekerge paljundada. Algmaterjali võib osta, kuid keegi, kellel juba on, ei keela tükikest. Naistenõgeseid on erinevaid, samas mitmed metsa-salveid ja muidugi lavendel annavad ka ilusaid siniseid laikusid. Kas sul on kindlat liiki vaja? Või teed erinevate naistenõgeste kollektsiooni?

    VastaKustuta
  2. Mul plaanis `Walcers Low`-d ja `Six Hills Giant`i kasutada. Üldse tahaks neid oma aeda rohkem. Aga jah, see paljundamise mõte on jah mõtekas...
    Mul ongi seal kruusaaias plaanitud peamiselt naistenõgest ja siis veel mõningaid taimi. Väga kirjuks ei ajanud, mõned kõrrelised ja okkalised ja natuke muid ka....

    VastaKustuta
  3. `Walker´s ikka....

    VastaKustuta
  4. Mul samad heitlused, mis Sul. Kogun taimi, aga teadliku planeerimiseni pole jõudnud. Ja teadliku taimevalikuni. :)Taimede soetamine käib hetkeemotsiooni ajel ja siis tuleb nad ju mulda pista.
    Muhediku peenraid imetlen isegi, no ilusad on. Aga kuidagi tunnen, et mingisugunegi multš ei ole hingelähedane. Kui kevadel taimed tärkavad, siis tahaks ikka Emakest Maad näha. :)
    Kruusapeenrad iseenesest on väga ilusad ja Su aiaplaani uurin põhjalikult.

    VastaKustuta
  5. Sealt plaanilt ei ole vist midagi kahjuks näha. Ma ei suutnud seda normaalselt pildistada...
    Aga no kui Sul samad heitlused, siis hakkame koos kusagilt peale :) kumbki omas nurgas :). Ma üritan näiteks minna konkreetsemaks, umbes nagu selle kruusapeenraga sai tehtud. Aga mul sama asi, et see hoolduse ja mittemultshimise asi. Tegelikult on siis ka hea kui taimed on nii planeeritud, et nö. vaba pinda vähem, siis ka ei ole umbrohtu nii palju. Mul mõned kohad ongi nii. Minul on pigem puudu veel detailide ühenduslülid, sest suuremad detailid on mul juba nagu mõtetes olemas. Nii et peab minema põhjalikumaks(räägin endale kõva häälega) Haavaemand, kui palju Sul seda planeerimise mängumaad on?
    Ps. selline küsimus, kas keegi teab, et kui näit. mõnes blogis kirjutan-küsin, et kuidas ma seda vastuste või arutluste kulgu jälgida saaks, või pean ikka uuesti sinna blogisse piiluma? Hea oleks kui vestlus tuleks mailile kuidagi, umbes nagu enda blogi asjad tulevad. Aga see äkki on palju tahta?!

    VastaKustuta
  6. Printisin Su plaanid värviliselt A3-le välja. Muretsen suure luubi ja näeb täitsa hästi.
    Vist ei saa jah muidu mujal blogides vestlusi jälgida, kui pead "kontrollimas" käima.
    Ükspäev, kui mul rohkem aega hakkab olema, teen blogisse postituse extra for You ehk Krisile siis.
    Märkasin ka mõningaid ühisjooni, mis tegi nalja kohe, nt kandilised köögiviljaalad, millest minu aed õigupoolest alguse sai.
    Aeda on mul 2000 m2, see teebki minu arust asja nii keeruliseks ja minu meeletu avaruseihalus.

    VastaKustuta
  7. Kahjuks ei ole sellist võimalust, et tellida endale kellegi teise blogi kommentaarid meilile. Blogiomanik ise võib küll määrata kuni 10 meiliaadressi, kuhu tema blogi kommentaaride kohta meil saadetakse.

    Keegi kes kasutab blogide jälgimist (follower) võiks mainida, kas jälgitavale blogile uue kommentaari lisandumisest ka kuidagi ekstra teada antakse.

    VastaKustuta
  8. No tore siis kui midagi jagada saan.Eks ta selline esmakatsetus ole, aga mulle sobis see, et nö. kool taga ajas, sai see paberile.
    Muidugi see üldaiaplaan sai koolitöö sees ikka nö. poolik, kuna ei jõudnud selle ajaga ja ei pidanudki, kuna mul nii suur see ala. Seepärast saigi vaid see kruusapeenar ja üldse nõlvaala veidi detailsemalt tehtud. Aga ses mõttes on hea küll, et täna näit. hakkasin marjapõõsaid istutama ja vaatasin ikka plaanilt, et kuidas ma neid siis ikkagi tahan. Visuaalselt ikka hea vaadata tervikut. Eks peab edasi "vaatlema ja tegutsema".
    See kandilisete ja looklevate radade joonised-neid olen ikka üsna palju enda aia puhul vaadelnud. Muidugi osa nö. jooni tingivad juba nö. olemasolevad tingimused-mul näit. peab maja eest tulema suure auto jaoks tee ja selle tee kujust edasi pidin õigemini kujundasin ka lillepeenra maja juures-algul oli nö. kandiline, aga rohkemal vaatlemisel muutus teiseks. Mõnes mõttes on see kujunemine põnev, aga jah, aega võtab.
    Haavaemand, 2000 ruutu ju väga väike ei ole, aga mõistan, see kui ikka avarust ka soovida nõuab läbimõtlemist. Kas sul ümber enda krundi on kohti mis avardaksid vaadet või naabrid kohe? Ps. nii tore arutleda kellegagi :)
    Tänan, Tii kaasa mõtlemast-eks ma ise ka juba arvasin, et nii on...

    VastaKustuta
  9. Ma mõtlen ise ka, et eelkõige lilleõite sõbrana on 2000 ruutu paras. Ja kui veel kroonilised terviseprobleemid, pidevalt lisanduvad aastad, muud aeganõudvad suvised hobid ja mugav loomus juurde arvata, siis hooldamiseks paras. Nüüd ongi vaja välja mõelda, et oleks ilus ja mugav.
    Vanasti olime ainuke maja põllul, nüüd on meid "arendatud", mul on viis naabrit ja ühe seina pikkuses läheb kergliiklustee.

    VastaKustuta
  10. Sa võiksid siis põõsastega "mängida, lisaks oma lillendusele, siis silmailu ja vaeva ehk natuke vähem. Minagi pigem praegu tahaksingi sellepärast midagi konkreetseks, et saaksin põõsaid maha istutada, sinna kuhu nad võiksid ka jääda :)

    VastaKustuta
  11. Nii tubli, plaanid ja puha, ja eks nii olegi õige.
    Mina pole kahjuks mitte kunagi, mitte ühtki plaani paberile saanud. Lihtsalt kui jõuan mingi järgmise kohan, istun ja põen ja mõtlen, ja kui asi kuklas on valmis, siis juba käib asi kähku, õnneks pole ma kuskil väga mööda ka pannud.

    Ma ei multšinud oma aeda väga kaua, aga kui aed läheb väga suureks kätte ja aastaid ka muudkui lisandub ja lisandub ja enam jõud ei taha millestki üle käia, siis hakkad ka sellistele võimalustele mõtlema. Lisaks enese hoidmisele, on tegelikult taimed selle eest väga tänulikud ja ma arvan, et see on üks põhjusi, miks mul üldiselt pole talvekahjusid, sest kui taimed veg.perioodi läbivad tervete ja tugevatena ega hakka kiratsema mingil põhjusel, on nad talvele hoopis vastupidavamad, kui need, kes suvel kannatada said. Ja me ei kata ju mitte ühtki taime, ka kõige külmahellemaid, talveks

    Loomulikult jälgin ma taimede valikult ja istutamisel mullastikku, valgusolusid jne. Üldiselt on võimalik valida ju vägagi looduslähedasi multšimaterjale, kõik kõigele ei kõlbagi.

    Ja see on küll õige, et esmalt tuleb paika panna puittaimed, püsikuid saab alati lisada, ümber tõsta jne, aga aia näo teeva puud ja põõsad.

    VastaKustuta
  12. Muhedik, olen ka päri, et multsh on hea- hoiab niiskust ja vähendab hooldamise vaeva ja Sinu aias on see ikka väga õige otsus. Kuna Sul on nii tohutu rikkalik kolletsioon, siis isegi see on hea, et taimed tulevad niimoodi paremini esile ja meie imetleme neid piltidel:) Tegelikult oleks imeline kord päriselt Su aeda piiluda...

    VastaKustuta
  13. Vahepeal sai küll kommentaare tellida, bloggeril oli selline koht, kuhu postituse alla linnuke teha. Peaks veel uurima.

    Aga aiaplaan - see torkas kohe, :DD mul on oma veel tegemata.
    Paberile panemata ja asi veel hullem, nii mõnedki kohad on lahtised. Nagu Muhedik ikka ütleb, aed õpetab kannatlikkust. Nii minugagi, aga tahaks küll juba suuri põõsaid ja puid ja lopsakaid taimi, vaatan oma vitsakesi siin ja seal, ohkama võtab.

    Ma poleks arvanudki, et otsustamine nii raske on.

    P.S. siinsamas allpool on kastike, mille ette on kirjutatud saada järgmised kommentaarid meilitsi aadressile ... ja siis nad tulevadki sinu postkasti. wordpressi puhul pole kindel.

    VastaKustuta
  14. Tsiil, ma väga tänan. Sain Su nõuandeid kasutada! Aga see aiaplaan- nagu aru saad, mul ju ka poolik. Ja muidugi, see kannatlikkus on väärt omadus ja vajadus-nõus. Aga jõudnud oled Sina ikka väga palju nagu blogist näha :)Tasapisi kulgemegi...

    VastaKustuta