Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

laupäev, september 01, 2018

September ja....

`Annabelle`id ja teised.

See suvi oli ju ikka üsna omamoodi - üsna katsumusterohke taimedele ja üllatav ka. Osadele, kellega olen eelnevad suved ikka ja jälle nende tervisliku seisundi tõttu hädas olnud, sobis selline lõunamaine kuumus kohe väga hästi. Näiteks tokkroosidele ja floksidele. Ja viimased on ikka väga pikalt õitsenud, rõõmu kui palju.
Roosidele on ka meeldinud kuumus, praegu veel  mitmel rohkelt uusi pungi avanemas. Kõrbenud muru asemel on taas rohelised vaibad. Värske ja ilus on praegu. Hing rõõmustab ja on hea olla. Hortensiate õiepallid on taas võimsad, `Annabelle` põõsaid on meil juba 4 ja laienevad, seega varsti saab ehk neid veel mõnes kohas olema. Ümberistutusi on aias üsna palju teha, näis, palju jõuab. Nii mõnigi roos ja taimed ootavad maha istutamist ja muidugi ka uued lillesibulad. 

Hydrangea arborescens`Annabelle`ja siilkübarad


Nepeta racemosa `Walker`s Low`, Hydrangea arborescens  `Annabelle,` harilik kukesaba Lythrum Salicaria, kukehari Sedum


Naistenõges on ka väsimatult õitsenud. Vahepeal tundus, et nüüd on lõpetamas, aga juba hakkas tulema uusi õisi. Kui eelneval aastal lõikasin õitsenud ära ja pidi kaua ootama, millal uued tulema hakkasid, siis nüüd noppisin vaid õitsenud õisikuid uute vahelt välja ja nii ei olnudki aega, mil oleks õitsemispaus olnud. Üks daaliasilm ka vasakul juba avanenud. Sel aastal läheb õitsemaminekuni aega, nii kuiv oli.


Elulõng `Paul Farges`on värava juures väga jõuline, ronides igale poole, aga armas on ta seal aia ja `Annabelle`i peal.


Juba mõned aastad tagasi sai Juhani puukoolist üsna väikesed valge buddleia taimed ostetud. Need nüüd kosusid ja sel aastal viskas üks põõsas väga võimsad võrsed, õiedki lopsakad. Ainus miinus on, et õisik ei jõua veel lõpuni õitsema minna kui tagantpoolt juba ära õitseb ja pruun ei mõju siis õitseva valgega koos just hästi. Kui ma teistel, tumedatel buddleiadel lõikan neid õitsenud pruune õisikuid ära, ka ei paista õitsenud osa nii kontrastsena, siis valgel ei saa kahjuks poolt õisikut kuidagi enne eemadada. Eks on nii. Aga algul on hästi armas.


Buddleia davidii `White Profusion`


Pilt killukese mesitaruga. Vesikanep ja mitu kuud usinalt õitsenud valge floks esiplaanil. Meie vahvad uuekesed-mesilassipsikud, muide, kinkisid meile ootamatult ka veidi mett. See oli suur rõõm ja üllatus. Nüüd tuleb loota, et nad ka esimese talve meil üle elaksid.


Floksisilmad.


Uueke. Kingitud aedhortensia Hydrangea paniculata `Vanille Fraise`



Roos `Munstead Wood` , harilik kukesaba.


`Liisi`


Uueke. Tii ja sõprade külaskäigu meenutuseks õitseb roosiringis kingiks saadud ` Queen Elizabeth`. Aitäh!


Roosiring hakkab vaiksel oma nimevääriliseks kujunema. Seni kuni roosid kasvavad suuremaks olen hoidmas seal ka teisi taimi. Sel suvel aga olen juba teinud muutusi ja praegu rõõmustavadki meid seal peamiselt roosade rooside rõõmsad silmad. Ümberistutusi on teha veel küll. Näiteks pojenge mujale komandeerida ja roose istutada.


Potiroosid kolisid  maja taha peenrasse, aga tema siin on kuidagi eriti lopsakate õitega ja jätan ta roosiringi. 


`Gloria Dei`(`Peace`) hurmav õis. Tema peab roosiringist kolima mujale, sobivamasse seltskonda.


Potirooside pesakoht. Asutatud hiljuti. Istutatud taimed , tunduvad, on rahul ja on sättinud end õitsema.


Lõpuks viltuse kilpkonnalille Chelone obliqua kardin.

"Hingeaeg" on alanud, suvesära on taandunud ja asendunud sügavamaga. Metsateed on salapärasemad ja seened pistavad välja oma päid, pohlatäpid lisavad rõõmukilde. 

Kaunist sügist, armsad sõbrad!

Rõõmu ja rahu!

12 kommentaari:

  1. Küll tahaks Sinu aeda näha! Tundub teine nii loomulik ja loodusega kooskõlas olema. Mesimummid on vahvad! Meil on kolm vana taru uusi elanikke ootamas. Ehk tuleval aastal saame mõne sülemi omanikeks. Kaunist algavat sügiskuud! Tervitused Metsaaiast!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! No eks ta loodusega koos kulgeb küll jah, sest mul ei ole siiani eriti palju aega koolide tõttu olnud aiatöödeks ja nüüd kui selg saab tugevamaks, siis ehk edaspidi jõuan rohkem. Mõnusaid mumme siis sullegi. :)

      Kustuta
  2. Oo, mesilased! :)
    Teil on selleks väga sobiv koht. Hea suur aed ja lagedat vähe, mesilastele meeldib eraldi olla. Sel soojal suvel olid meie omas küll puhas õnnistus, iga taru tõi tünnitäie mett. Kui mummidega seoses tekkib mingi küsimus, siis kirjuta mulle sõnumitesse. Saan ju kaasa käest kohe küsida. :)
    Aga roosid on viimasel ajal ka minu suur nõrkus. Loodan väga, et ka järgmine suvi tuleb roosidele meelepärane. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, kirjutasin Sulle vastuse ja see lendas kuhugi....
      Teil oli siis tõesti rikkalik saak, tore! Meie mesilased nii noored- esimese aasta pere, ja kosusid alles ja me ei lootnudki, et mett saame. Roosid on armsad küll, kaunied koosolemis sulle ka nendega. Mina loodan, et mul saab ometi kord oma taimede jaoks rohkem aega olema! :)

      Kustuta
  3. Oeh, neid pilte vaadates tekib mul iga kord tunne, et vaat see ongi maapealne paradiis. :) Ja ma väga loodan, et ühel päeval avaneb mul võimalus seda aeda ka oma silmaga näha. :) Ilus, ilus, ilus...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) No meil siin paljus jah isekulgemine ja loodu ongi ju paradiis....aga, kui aus olla, eks ma valin ka nurki, mida pildistan, kõike ju üles ei pane... ja palju on ikka pooleli ja kujunemas. Aga rõõm jagada kui meeldib....astu läbi :) Ise loodan, et äkki nüüd on mul, kui koolid läbi, ka edaspidi (kui selg tugevamaks saab) rohkem aega aia heaks....

      Kustuta
  4. Tore näha, kuidas aed on põuast kosunud! Rahulikku ja rõõmsat sügist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Tii! Nägid, Sinu Liisi ja uueke on praegu silma ja südant rõõmustavad! :) Sulle ka kaunist sügiseaega!

      Kustuta
  5. Hei!
    I like your pfotoes of the late summer garden. Anne

    VastaKustuta
  6. 'Vanille Fraise' õied on sel aastal kenad ja punased, vaatamata kõrvetavale ja kuivale suvele. Tavaliselt kipuvad nad mul pruunistuma, kuid üllataval kombel mitte sel suvel. Sinu oma samasugune! 'Annabelid' on mul siiani olemata, aga nad on ikka võrratult ilusad!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh kogemusi jagamast uuekese kohta. `Annabelle`d on sel aastal sellised huvitavad, viskavad rohekat tooni rohkem kui muidu, lähemalt vaadates on ka juba pruune õitsenud õisi sees, aga üldpilt on huvitav-säbruline isegi praegu. Toredad on nad jah.

      Kustuta