Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

laupäev, juuli 02, 2016

Lendleb...

tuules...



Seekord on selleks moonid oma õhuliste suvekleitidega. Kuna neil on vaba voli oma õied avada just seal, kus neile meeldib, siis selline pilt avanes täna.


Eelmisel aastal sai neid külvatud. Sel aastal leidsid ise endale meeldivad kohad.




See tuttmoonide all olev koht nimelt on uus, kujunev peenar. Sellepärast on hetkel neil ruumi. Olen ka varasemates postitustes kirjutanud, kuidas mul see "uudismaa" rajamine käib. Ühel suvel laotan niidetud heina ajalehtedele või papile. Järgmise aasta suvel kolivad sinna kõrvitsad ja ongi mõnusalt läbitöötatud koht, kuhu siis kedagi istutada. Tegelikult saigi sel aastal sinna, moonide sekka, juba üks roos, No tema on hetkel pisike, aga moonid, need on pikad, pikad. Ei raatsinud neid aga sealt kohe ära ajada. Õitsevad ära, küll nad siis ise järgmiseks suveks mujale kolivad.



Mõni koht aias, tundub, hakkab juba kergelt oma olemist leidma. Taimestus muidugi kujuneb vastavalt siis minu võimalusele aias toimetada. Samas oleneb ka kõik sellest, kuidas nägemine-tajumine muutub. Üks pidev kulgemine.


Algamas on rooside aeg. Rõõm, et `Compassion` tuli ikka talvejärgsest kaosest välja. Praegu ei saagi aru, et ta nii armetu oli. Kuigi, eks ta külmaõrn olegi. Aga millised õied ja lõhn!


Mõned eelmisel sügisel istutatud roosid ka. Teen neist kunagi ka pikema postituse. Hetkel on nad kõik väikesed, soetan üsna noori istikuid. Edenevad küll, lihtsalt veidi aega läheb. See siis `Heidi Klum`. Valisin värvi järgi. Tegelikult on ta reaalis veidi lillam kui hetkel pildil paistab.

Mul oli ja on aknaaluse tokkroosipeenraga see mure, et tokkroosid haigestuvad väga kergelt roostesse ja siis mõtlesin, et vähendan neid. Asendan siis osa roosidega, proovin neid kuidagi kokku sobitada.


`Morden Blush`


Peenras veidi ka näha, aga see kasvamine võtab aega. Roosid kasvavad ja teisi taimi siis väheneb. Endal igatahes on huvitav, kas saab see nägemus, mis mul hekel on, tõeseks.


Samal ajal "roosiringi" juures on potiroos avanud oma silmad.


Kellukate seltskond ka täieneb. Uueke. Kellukas Campanula hyb. `Sarastro`


Eelmise aasta armas uueke , Tistou kingitus `Sweet pretty`. Olen nii tänulik. Mulle meenutab maasikat. Isegi äraõitsenud õiepõhi on kaunis. Ja kui vaatan teda, siis tuleb isegi hõrgu, magusa maasika maitse suhu :)


Tahtsin ühe kõrrelise talle seltsiks istutada. Hetkel siis eelmisel aastal istutatud 
atlase aruhein  Festuca mairei. Natuke on ta näha. Eks näis kui nad mõlemad kasvavad, kuidas nad kokku kõlavad.

Ja lõpetuseks....


Lendleb ...peatudes viivuks.

Rõõmu ja rahu!


20 kommentaari:

  1. Meretagune asi. Meil moonid alles loovad ja roosid alustavad - puha nuppus kõik veel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No meil ka just alustasid. Tegelikult huvitav, et meil varem. Olen aru saanud, et mul siin, on tavaliselt kõik üsna hiline.

      Kustuta
  2. Lilled ja liblikad, rõõm ja kergus :) Moonid on võrratud :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On küll, olen neid värve juurde külvanud vahel. Aga sel aastal jah mitte, õnneks on nad alles eelmisest aastast ja eelnevatestki.

      Kustuta
  3. Oskus ilusat näha on inimese hinges ja südames. Kõik ongi kaunis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii kaunilt öeldud. Jah, see on oskus, mida õpime kogu elu.

      Kustuta
  4. Äkki tokkroosid läheksid mõnes teises kohas paremini? Ma ise kasvatan esimest korda neid nüüd ja käin ikka vaatamas, ega roostet veel kusagil paista.
    Sul on üsna minu unistuste ideaalaia lähedane aed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on neid igal pool. Olen aru saanud, et männid pidid olema vaheperemehed ja neid siin mul ümber jagub. Aga jah, vaatan kuidas sel aastal läheb, hetkel veel pole.
      Tore kui siis puudutab, eks mul siin kõik kujunemisjärgus, aga koht ise on väga mõnus. See on kingitus.

      Kustuta
  5. Sellise aia jaoks peab eriline pinnas olema, meil muutuks selline kaunis kooslus mingiks mõttetuks tihnikuks. Õnneks saab neid kauneid vaated Sinu postitustest imetleda

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Arusaadav, eks igal pool ongi omad võimalused ja omad võlud. No mul on siin väga varieeruv see pinnas, nõlvadel on lahjam, samas ka mitte väga. Mujal rähkjas savine. Eks ma ikka jõudu mööda hoian silma ka peal, aga jah, kuna mul seda aega napib, siis lasen areneda kõigel ja kui jälle jõuan kugugi, siis kas vähendan midagi. Näiteks raudrohtu pean ikka vähendama, muidu see elab teised ära.

      Kustuta
  6. Kõik, nii moonid, kellukad kui roosid on end kenasse kimpu seadnud. Jah, sellist aeda igale poole teha ei saa. Hea, et Sinu oma olemas on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Olen tänulik tõesti, sest osa haljastusest sünnib ju ilma minuta, kuna ma ei jõua...

      Kustuta
  7. Hei!
    Papaver is so beautiful. Wonderful flowering.
    Ha det godt! Anne

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Takk. Yes, they are, and they are there, where they want to be. :)

      Kustuta
  8. Moonid on väga ilusad just siis kui nad ise toimetada saavad. Aga tokkrooside kasvatamisest pidin mina sellesama rooste tõttu loobuma, meil ju siin ka puha männid ümberringi, osad kerakellukad haigestuvad ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, olen täitsa nõus :) Ise ei teagi vahel neid kuhugi niimoodi panna. See rooste on jah kehva, ma nüüd siin veel vaatan, mis toimub. Üks nõuanne on mul veel kasutamata. Päris ma neist ei loobu. Ei raatsi. Muiugi kui nad teisi kõvasti natakama hakkaks, siis peab küll radikaalsem nähtavasti olema.:(

      Kustuta
  9. Ohh kui kaunis on see viimane pilt! Loodus ja aed pakuvad elamusi käsikäes. Minul käis pääsusaba vilksamisi kevadel, nüüd pole näinud. Tavaliselt tuleb suve teises pooles, kui väikseõielised sinised floksid õitsevad.
    Ja mul on nii hea meel, et 'Sweet Pretty'l hästi läheb!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) jah, maailmas on ikka palju ilu. Pääsusabasid siin ikka lendab. Ja Sweet Pretty on tõeliselt pretty oma esimese aasta kohta.

      Kustuta
  10. What a joy it was today to scroll through your last few posts about your beautiful garden Kris! I love all the space you have to nourish your plants and your soul. Gardeners only know how it feels to walk among our lovely flowers and foliage and feel the surge of joy rise in us. Your poppies are all so lovely as is everything you grow and nuture.
    sending hugs...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank You June for visiting. Your thoughts are so warm as You garden and as You. In our world so many beauty and we can be only thankful if we can a little bit hold this.

      Kustuta