Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

neljapäev, juuni 23, 2016

Õrna ja pehmet....

lõhna on aed täis. On ebajasmiiniaeg. Ja roosid avanevad. Meie aed on ühtaegu vana ja noor. Armastan parkides, näiteks Suuremõisa pargis, vanu põõsaid, puid. Neid veidi välja veninud, ehk ka pisut alt laasunud. Natuke metsikult omasoodu kasvanuid. Eks ma seetõttu ei noorenda ka meil siin mõnda vana kuslapuud. Ebajasmiinid on mul alles aeda toodud ja hetkel on üks, see kõige paremini kasvama hakanud, selline nooruslik ja värskeilmeline. Muidugi see ka tore aeg. Sel aastal on ta väga õisi täis ja see lõhn! Nad muudavad aia olemust pehmemaks, olen vaadanud. Ja praegugi leidsin, et neid peaks saama meil siin veel olema, erinevates kohtades.





Pojengid on ka alles noored, mõnel põõsal esimesed õied. Enamik nimetud, kellegi käest saadud. Aga see, et mina nende nime kahjuks ei tea, ei tee neid vähem väärtuslikeks.


Paeonia Lactiflora `Monsieur Jules Elie`

Tema on küll nimeline. Kunagi poest üsna väikese juurikatükina ostetud. Läks hästi kasvama, isegi ümber olen teda kolinud. Hetkel on ta nii võimas, et tugi jäi tema rasketele õitele madalaks. Järgmisel aastal tuleb midagi kõrgemat välja mõelda. Siin kaks väiksemat õit .


Jälle nimetud. 


kurereha Geranium ? ja hall nelk ?

Keldri juures tegin kevadel natuke ümberkorraldusi. Istutasin põõsasmaranate asemele roose. Praegu nad veel välja ei paista. Tegelikult on kõik kujunemisjärgus. Aed tervikuna. Jälgin taimede omavahelisi koosolemisi ja vahel jõuan ka toimetama. Kas ehk nüüd on kool selleks aastaks peaaegu läbi?! Ja saab.....rohima ja istutama. Oi mul on uusi taimi, neist edaspidi.


Lavendel valmistub õitsema hakkamiseks.


Meie noor ebajasmiin


muskus-kassinaeris alustab



Pehme kortsleht on vallutamas peenraid. Tasapisi vähendan, jagan ära, kui vähegi saab.


Tokkroosid on praegu üllatavalt normaalsete lehtedega. Tegin, nagu ühes maalehe õpetuses oli, et korjasin sügisel kõik roostesed lehed ära. Selle just olnud palavuse ja kuiva või ma ei tea mille tõttu ei ole siiani ka röövikuid olnud, kes  kevadeti aplalt lehti tavaliselt söönud on. Muidugi rooste lööb tavaliselt kesksuvel välja. Aga praegu siis nii. Tegelikult sai siia peenrasse üsna palju peenraroose-antiikroose istutatud, aga nemad on praegu alles väikesed, seetõttu muu "mets" paistab pigem rohkem silma. Härjasilmad valmistuvad ka õitsema hakkama. Samuti türgi liiliad.



`Flammendanz`rõõmustab oma säravate õitega. On ka juba arenenud suuremaks. Eelmisel aastal istutatud punane aktsenttaim. 


Ja muidugi sõrmkubarad. Valge on ikka valge.


Läbi värava....


Kibuvitsu on ka veel vähe , aga küll nad siia jõuavad. Armsad õrnad õied. Üsna kiiresti õitseb ära, aga korraks puudutab õrnalt aeda.


Ja meil on täna ikka lõke ka.


Rõõmu ja rahu!

16 kommentaari:

  1. Kaunist jaaniaega teilegi sinna :) Sinu aed on sedavõrd imearmas, et ma lihtsaltei oskagi selle emotsiooni kirjeldamiseks, mis ma Su blogi vaadates alati saan, õigeid sõnu leida. Tõsi see on, et ea nimi ei tee taime ilusamaks ega inetumaks, armsamaks või vähemarmsamaks. Ja ebajasmiinid lõhnavad suve järele :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh sulle. Olen tänulik kui saan jagada.

      Kustuta
  2. Kaunist jaaniaega! Mina ka naudin alati Su blogi ja aia meeleolu, mõnus ja südamelähedane!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh sulle. Olen tänulik kui saan jagada.

      Kustuta
  3. Armas ja südamlik. Südasuve meeleolud. Palju ilusaid õrnu värve keset suurt rohelist. Ilusat jaaniaega!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh sulle. Suvine juba jah, õnneks sadas ka, muidu oli suur kõrb.

      Kustuta
  4. See nii lahe, kuidas sa oskad õisi-taimi kokku sobitada ja siis nad kohe ongi sellised õrnad-armsad - nt lavendlid nelkidega või isegi ebajasmiin on sinu aias kuidagi nõtkem ja õrnem. Kurereha on ilusa puhmikuga- teaks ta nime, otsiks endale ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, ma tänan heade sõnade eest. Pean ütlema, et kõik siin kuidagi kujuneb. Seos on paljus minu aias minu vähese ja periooditi aiasolekuga. Ps. katsun otsida, kes see kurereha võiks olla, annan siis teada. Pean vaatama, äkki annab ka jagada juba....

      Kustuta
  5. Hei!
    It so beautiful in your garden now. Midsummer is lovely.
    Klem Anne

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Takk. I hope I can now more be in the garden.

      Kustuta
  6. Pehme ja roosiline!
    Sul on tõesti õnnestunud koondada kokku taimed, mis omavahel väga hästi sobivad ning moodustavad terviklikke kooslusi. See on vist tegelikult üldine roheline foon, mis kõik hästi kokku seob. Ei ole tugevaid jooni ja selgepiirilisi üleminekuid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Rohelisest olen tõesti viimasel ajal kuidagi lummatud, mul on isegi mõttes mingid rohelised "kohad"..aga et see kuidagi ka praegu paistab, hmm, eks kõrvaltvaatajad näevadki midagi jälle oma poolelt. Huvitav. Siin on muidugi seda nö metsapuude kohalolu, mis seda fooni tõesti ka toetab.

      Kustuta
  7. Igakord vaatan heldinult, imearmas aed!

    VastaKustuta
  8. Aitäh Sulle! RÕõm on jagada.

    VastaKustuta