Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

reede, juuli 31, 2015

Mõtteid...

õppimise vahele. Jah, juba on käsil koolitööd. Vahelduseks jalutan aias ja teen mõne pildi või siis istun korraks trepil  ja mõtlen aiamõtteid. Ja see on ka kõik, aed elab jälle omapäi oma aiaelu. Võib-olla talle see ka meeldib, nii et ma ei tahagi arvata, et mina see kõige tähtsam olen, kes kogu aeg kohal peab olema.














Keldri juures. Tagumisele põõsale, enelale, olen juba leidnud uue kodu mandrimaale, nii et tema kolib meilt ära. Liiga värvikas, kunagi siia kaasa tulnud. Keldripealsega oleks tarvis suur töö ette võtta, seni siis kogun mõtteid. Enela kõrvale , hetkel ei paista, istutasin  ühe roosi. Näis, kas ta kohaneb ja kas midagi muutub pildil. Soov on ka lavendlite ala laiendada ja lasta seguneda kohalikega. Siis vaatasin, et nõlval olev niit on täienenud kellukate poolest ja ka pune laieneb. See on tore. Keraheina pean veel välja kiskuma. Nagu ikka igal aastal.














Sauna juures on härjasilm lavendli kaaslaseks.














Kompositsioon hetkel seisma jäänud puupakkudega.














Kuigi juuli lõpust hakkavad  niidulaigud meil juba vaikselt küpseks saama, lilled ära õitsema ja kõrrelised pruuniks minema, on mõned kohad veel lillelised.



























Tokkroosid avanevad. Kahjuks on neil sel aastal eriti palju roostet. Leidsin veidi nõuandeid, püüan nende järgi nüüd sügisel käia, ju näeb, kuidas järgmine aasta on. Hetkel ei raatsi neist ikka veel loobuda.














Minu üks armsamaid taimi- raudrohi. Siin roosa variant. Aga küll mulle meeldib kuidas nad meil siin ringi kõnnivad. Samas tuleb neil silma peal hoida, muidu läheks teistel taimedel raskeks nende kõrval ellu jääda.














Ja siin veel punakam-lillakam














Uued liilianäod. `Pearl Jessica`



























`Dimension`














`Red County`














Valgeõieline pune koos sõpradega. Ja need mustad kohad seal taime sees on mesilased.














`Landini`














Nii tore, Katalt saadud valge muskus-kassinaeris on juba kasvanud.














Ei tea kas kasvab sama suureks kui roosa?! Viimaste päevade vihm tegi muidugi kõikidele õitsejatele üsna viga.














`Annabelle`hakkab juba valgeks minema. `Paul Farges`väraval avab oma silmi. Naistenõgesed lõikasin küll juba tagasi, uued õied paistavad. Seni on peenra allääres tühjem.














Elulõng lähemalt














Mul on vist midagi märkides sassi läinud. Kas see võib olla `Eyeliner`?














`Clair Renaissance`, kõrgem kui kunagi varem.














Selline on see peaaegu ise haljastuv peenar. Palju on neid taimi, kes augustiks ära õitsevad. Olen vaikselt lisanud siilkübaraid ja jaapani ülaseid, aga nende kasvamine võtab aega. Ka on seal peidus eelmisel aastal istutatud väikesed buddleiad, mis peaksid ka ühel hetkel natuke muud massi andma kui juulikuised õitsejad. Need on küll toredad, aga augustikuiseid õitsejaid võiks lisanduda.














Elupuu juures on selline kamp kokku saanud. Taustal esimest aastat õisi näitev `Annabelle`. Neid mul hetkel aias siis juba 4, aga loodan, et tuleb juurde. Selle elupuu pojakesi võiksin jagada, neid, kes isekülvist praegu peenardes kasvavad. Antagu vaid mulle oma soovist teada.














Pinnakatteroos `Rody`- eelmisel aastal kolinud. Vajab juba ruumi. Hetkel tal ümber petersell- vabapidamisel nagu näha.

Ühest "enne ja praegu" kohast aga edaspidi. Neid "enne"  kohti oleks aga oi kui palju. Ootavad oma aega. Näiteks tuli hiljuti mõte maja taha üks nõmm-liivatee ja kukeharja peenar teha, selline kividega. Ju näeb. Eile koeraga kõndimas käies tõin juba paar tutti liivateed. Sellised mõtted, ehk mõned ka teostuvad.

Lõpuks üks pilt meie selle suve pisikestest pääsudest














Juba käivad lennuharjutused....

Rõõmu ja rahu!

18 kommentaari:

  1. Tahaks ka isehaljastuvaid peenraid aeda, looduslikud peenrad on nii minu maitse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga äkki saad mõne peenra niimoodi jätta või teha. Retsept on, et peenramaad(vaba mullapinda) on, aga aega sellega tegeleda ei ole, uusi taimi istutada ka mitte ja siis on osa selliseid isekülvajaid,kes siis vaba platsi hoivavad. Ja siis tuleb vaikselt neil silma peal hoida. Muidugi umbrohte uleb ka ikka seat eemaldada. Mõne mitterammusa mullaga koha võib jätta niitmata, kasvõi laigu ja vaadata, mis seal toimub. Vahel ilmub väga kauneid taimi niitmata olukorras välja. Mul ilmusid niimoodi näiteks kollased karikakrad.


      Kustuta
  2. Looduslikud peenrad on väga suur oskus ja ka mõtteviis peab olema nende moodi. Mina tahaks ikka siluda või rohida, no ei suuda kuidagi minna lasta, kahjuks. Mulle ka väga meeldib see, mis sul seal aias toimub. Ja valgeõieline pune? hm, huvitav

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! No eks see jälgimine kus on piir segaduse ja loodusliku-loomulikuse vahel on üsna habras, ise tunnen. Ikka käin niidukiga või palun meest timmeriga teatud kohad jälle üle tõmmata. Ühesõnaga jälgima peab kogu aeg. Seda ikka saab kui pole aega muud haljastust.rajamist teha. Aga see valgeõieline- ma ei osanudki teda muudmoodi nimetada, kunagi sain ühest rohevahetusest, küsiti, kas valget pune soovid. Muidugi soovisin. Seda looduslikku roosakas-lillat on mul küll, aga valge on tore. Ma ei tea, võib-olla on tal mingi sordinimi. Otsisin netis, aga ei leidnud.

      Kustuta
  3. Igakord kui vaatan Su pilte, tuleb pähe mõte-paradiis, lihtsalt niisugune ilu ja rahu koos

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. No see koht on jah kuidagi rahustav. Algusest peale olen ka ise tundnud. Siin on ka , nagu olen kuulnud, väga head ja toredad inimesed enne meid elanud. Ja mets on läheduses, eks see kõik annab oma hingamise. Ja muidugi see looduslik kooslus, mis niitudel, see ongi minu meelest juba nii loomulik ja täiuslik, et kui ta natukenegi õue poeb, siis see on lisaväärtus. Püüan seda lubada.

      Kustuta
  4. Vastused
    1. Aitäh!. Kirjutasin just Mildale vastuseks, et siin on jah, selline looduslik kooslus ümberringi, nagu see niitude ja metsa oma, ja mis on nii loomulik ja täiuslik, et see on lisaväärtus kõigele muule ja püüan seda lubada meile siia veidike.

      Kustuta
  5. Hei!
    You have a poetic garden. The same birds are flying over the croplands here too. Very nice to see.
    Anne

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank You. It is so pleasant to see/think, that we are in so different corners of the world but have the same peaces of nature. Glad, we can share that riches.

      Kustuta
  6. Ma hea meelega kommenteeriks ka aga mulle tundub, et ma hakkan oma vaimustushüüetega ennast kordama :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, loodan, et ma ei kuva liiga ideaalset pilti siinsest :) Lihtsalt mõned killud, mis ennast rõõmustavad. Aga see looduslik, muidugi kui sul on endal selline hingeside niitudega ja selle olemuslikuga, siis saan ka aru.

      Kustuta
  7. Ilus, ilus ja veelkord ilus! Ilmselt on Sul säärane hea koht, kuhu see kõik kokku sobib, aga, et minu aed säärane välja näeks, ei kujuta ma siin hästi ette. Meie loodus ja koht pakuvad midagi muud.
    Sa saad teha igavesti uhke mätaskatuse, kukeharjad jms sulaksid ülejäänud taimestusega kenasti kokku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Ütlen aiale edasi :) :) Jah, koht on väga mitmekesine, ses mõttes ju, et osa kohti, nagu nõlvad, ongi lahjemad-kruusasemad ja siis ka taimestik on nö. rikkalikum. Ja see , et elame otse niitude ja metsa vahel, see annab võimaluse kuidagi jah lasta sellel ka meie õue tulla. Muidugi kui on lopsakamad ja rikkalikuma mullastikuga kohad, siis on teistmoodi. Ja ega seda jälgimine on ka ikka vajalik, et liiga sigri-migri ei läheks ja et keegi kedagi ära ei elaks jne.. Ja muidugi sinul on ju selline uhke kollektsioonaed, et kõik see osade taimede "rändamine" oleks raske. Jah, see katus- tuleks aluspõhi uus teha ja siis edasi.

      Kustuta
  8. Sul on vedanud oma aiakohaga - ja kohal sinuga ! See küsitud liilia peaks küll olema Eyeliner, sest pildiltki on näha imekitsast tumedat joont õielehtede servades. Jõudu õpinguteks ja rõõmu igast päevast!.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan sind. Ma mäletan kui algul selle koha leidsin, ja kui see meie omaks sai, siis ütlesin, et aiatsin teda ja hiljem kui olid raskemad heked vahepeal, siis aitas tema mind ja tõesti, meil on siin hea. Selge, aitäh, jätame ta siis Eyelineriks. Millegipärast on mul sügisel istutades mõned asjad sassi läinud. Eks neid liiliaid sai ka omajagu maha. Aitäh heade soovide eest ka. Sulle ka parimat ja loodan ikka , et vahel kohtume ja et mul on veidi rohkem aega.

      Kustuta
  9. Minul oli mitu aastat mingi seemnepaiki pune e oregano. No ja sellel olid sellised kahvaturoosad õied, aga mulle tundus, et üldmuljelt on ta ikka selline lahja ja ebamäärane, mistõttu otsustasin loodusest tuua tumedama roosakaslilla variandi ning sellega olen nüüd küll väga rahul.

    VastaKustuta
  10. Ilus on see looduslik jah ja seda roosalillat on meil ka siin ümberringi palju. Nägin kusagil pildil valge-roosa segamini -peenart, tundus armas. Mõtlesin ka proovida niimoodi vaheldumisi panna.

    VastaKustuta