Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

kolmapäev, juuli 22, 2015

Lõhnav ja maitsev...

suvine aeg.
Ajendiks tänasele postitusele oli üks lõhnamine. Kummardusin rohima  ühe uue tulevase peenra äärt. No selle peenra, kus  eelnevalt järgnevatele taimedele  "töötab" maad läbi kõrvits. Ootamatult tundsin mõnusat lõhna, sellist värsket ja väga meeldivat. Hakkasin ringi vaatama. Nuusutasin lähedal asuvaid moone, aga ei, nendelt see ei tulnud. Ja kuna rohkem kedagi seal polnud, siis nuusutasin kõrvitsaõit- oligi see. Mõnus! Oma köögivilja staatuses olekuga on ta tavaliselt kusagil aia kaugemas tsoonis ja  ega ta just ülearu tähelepanu seetõttu saa. Nii , et selline rõõmus leidmishetk.
Lõhnu on teisigi. Liiliad avanevad, no nii põnev näha siis, keda sai sügisel meile aeda toodud ja saadud.














`My Joe Ann` .  Armas värv.














kukekannus `Dusky Maidens`














Seltskonda on lisandunud kuningliilia. Kui saaks nüüd roosi `Compassion` ja liilia lõhnad siia salvestada....














no äkki on siis muskus-kassinaeris.

Lõhnade vahele siis maitsetest ka veidi. Alles sai tehtud viimastest peenralt võetud spinatitest spinatipirukat. Porgandeid on juba päris mõnus krõmpsutada, sibul on vägev. Kaks suvikõrvitsat võtsin eile ära . Maasikad on moosi sisse tee leidnud, vaarikad  alustamas. Metsas on peaaegu valmis mustikad. Eile saime kukeseeni. Tegin neist selle aasta esimestest siis piruka. Jagan retsepti ka. Päris mahlane, kreemjas sai.














100 g võid
50 g riivjuustu
1dl täistera nisujahu ja 1 dl nisujahu
veidi soola
2 spl külma vett

Kuivained kaussi. Lisada või ja hakkida noaga tükkideks. Segada taignaks, samal ajal lisades vett.
Taigen suruda vormi põhja. (mul on üks kandiline, 16 x 24 vorm)

Täidis

300 g(mul oli 400) värskeid kukeseeni
1 sibul
100 g peekonit(mul oli suitsupõsk)
1 spl. nisujahu
2 dl piima
200g toorjuustu ürtidega
2 muna
sool
valge pipar

Sibul ja liha tükeldada ja  kuumutada pannil kuni sibul pehme. Seejärel lisada tükeldatud seened. Hautada kuni seentest tulev vedelik on peaaegu aurustunud. Lisada 1 spl jahu ja segada seentega, pisut kuumutada. Seejärel valada juurde piim ja kuumutada veel mõned minutid. Tekib kaste. Võtta tulelt ja lisada toorjuust. Maitsestada ja jätta jahtuma.

Ahi kuumutada 200 kraadini ja eelküpsetada põhja umbes 10 min. Minul oli 175 kraadi juures.

Jahtunud täidisele segada juurde lahtiklopitud munad.
Seejärel valada  täidis eelküpsetatud põhjale ja küpsetada 175(mul 150) kraadi juures 30- 40 min.
Head isu!
idee  http://thredahlia.blogspot.com/2006/09/seenepirukas-kukeseenepirukas.html 


Rõõmu ja rahu!

10 kommentaari:

  1. Rahu enam pole, ma tahan kaa, aga kust ma vastu ööd kukeseeni saan!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) no eh ikka kui mitte täna , siis mõni teine päev :)

      Kustuta
  2. Hei!
    Beautiful lilie. I have a delphinum which look very like yours. The mushroom, we call it kantarell, it's my favorite. Your dish look delicious.
    Hilsen Anne

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank You. Yes, they are kantarels. Delphiniums are all so beautiful, I hope I get them more more colours, but I very mush like Dusky Maidens color, happy You have the same. :)

      Kustuta
  3. Kahju jah, et lõhnu ja maitseid jagada ei saa :)

    VastaKustuta
  4. Nii ilusad kooslused nii värvi kui vormi poolest. Lõhn ja soojus on isegi läbi kuvari tuntavad.
    Ja see pirukas nii isuäratav, oleks meie kandis ka kukekaid

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh sulle! :), aga pirukat, saab kindlasti igasugu seentest teha, mitte ainult kukekatest.

      Kustuta
  5. See 'Dusky Maiden' jäi mul kripeldama küll. Tõesti väga kena ja trullaka olemisega kukekannus. Ja isegi kui ta mul oleks, siis oma skeemidesse ma teda hetkel paigutada ei oskaks. Ta on omase tugeva iseloomu ja olemisega. Sinu aias oli ta aga täiesti õigel kohal!
    Kukeseenepiruka proovin ära. Seened juba ootel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :),ma vaatan seda D. M-sit, et peaks kuidagi paljundama või siis juurde soetama. Pirukast-anna siis teada, kuidas maitses.

      Kustuta