Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

laupäev, mai 23, 2015

Päev aias

Möödus tihe koolinädal pealinnas , järjekordne eksam tehtud ja uued ootamas. Peale seda kui pidevalt olen endal "keelanud" aeda minna võtsin nüüd paar päeva seal toimetada. Nii kosutav ja hea ja ehk jaksab siis jälle õppida.
Hommikul panin maha veel mõned kõõgiviljade seemned, nö. teist korda, et ikka jaguks pikamaks ajaks. Näiteks spinatit ja salatit. Siis niitsin ja korjasin võililli sealt kus nad mitte ei peaks olema, veidi ka rohisin. Muidugi igale poole kaugeltki ei jõudnud.
Tegin  siis ka pilte, enne kui tulpide aeg läbi saab.














Mõned tokkroosid tunnevad end sel aastal eriti mõnusalt. Lehed ka veel terved enne iga-aastast röövikute rünnakut. Suudaks siis seda ennetada. Plaanin rohelise seebiga pritsida. Üks punt tulpe ka rohelise sees. `Emblazon`














Vaher tundub jälle palju suurem. Nii toredalt õitseb. Siin pildil on pisut näha ka üht "arendust" Lähemalt järgneval pildil.














Kuna alles kujunevas aias on ju pidevalt vaja toota nö. uudismaad, siis meie oleme nüüd mitu aastat teinud nii:  kevadel papp alla, seejärel muruniidet või siis ka sõnnikut ja nii ta siis kogub kuni sügiseni varandust. Seisab talve ja  kevadel on juba üsna mõnus pinnas. Aiamaal oleme sinna istutanud suvikõrvitsad või kõrvitsad, kes "töötavad" selle poolvalmis maa veel omakorda  mõnusalt läbi. Siin on näha ühte tulevast pikka lillepeenart. Koolinädalal oli hea vahetundides kujunduse ja taimede peale mõelda. Alguse sai see peenramõte sellest, et nii oleks võimalik saada üks pikk rida pojenge ja iiriseid. Nüüd siis leidsin neile ka kaaslased ajaks, kui nende õitsemine läbi. Ju näeb, millal kõigepealt peenar valmib ja kusagilt ka taimi saab. Peenra taga on eelmisel aastal istutatud kolm kirsipuud. Et siis oleks kunagi väike allee. 














Peenar läheb üle looduslikuks heinamaaks. Nii nagu meil viimastel aastatel on olnud. Hetkel kõik veel arenemas ja poolik.














Meie noored puud. Siin on näha maguskirss `Artur`, õunapuu `Kuldrenett` ja pirnipuu ` Pepi`. Viimast näeme sel aastal esimest korda õitsemas. Tore.














Vahele üks umbrohupilt, mis on nö. kogemata tekkinud.  Imetlesin seda kooslust, mis on "kokku pandud", eks ole väga loomulik ja maitsekas?!  Muidugi seal sees paistab ka üks murulauk, see on minu pandud :)














Mõned jooned , keskel värskes rohelises rüüs viirpuu














Veidike lähemalt. Need puuslikud peenras on siis tulevastele lillhernestele. Ja peenraäärtes paistvad tokid on siis nö. koerakaitse.














Nurmenukud oma tsoonis,  saunanurgas

Ja nüüd siis tulbid.


























Varjundid














`Albert Heyn`

























Mõlemal pildil `Antracit`ja `Foxtrot`














Tii-lt saadud














`Purple rein` , ´Queen of Night` `Ronaldo`














`Milka`´Purple Dream``Black Jack`














Tulipa pulchella `Persian Perl`














Tulipa humilis specie `Alba Coerulea`  , alumisel pildil `Odalisque`   
                                                                                                                                   













`Snow Cristal` ja Pink ?  Tii-lt

Nende tulpidega on nii, et püüdsin luua mingeid kooslusi, aga esimesel aastal on mõned sordid pikemad kui teised. Näiteks püüdsin kokku panna tulbid ja nartsissid ja välja tuli siis nii, et tulbid kõrged, nartsissid nende vahel madalad. Ehk järgmisel aastal ei ole see vahe nii suur.














Lõpuks värskete soengutega lambapreilid.

Mõnus päev sai. Toimetada oleks veel küll ja küll ja mõtteid on palju. Homme kui ilma on loodan veel ühe päeva aiatöödel veeta ja siis jälle õppima.

Rõõmu ja rahu!




10 kommentaari:

  1. kunagise lambakasvatajana teeb süda ikka jõnks kui lambaid näen, tegelikult toredad loomad ja kui veel talled on :) ilus on Sul seal, tahaks väga kunagi sinna sattuda

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) no aga äkki ikka kunagi õnnestub. Meil siin muidugi kõik veel pooleli, aga noh, see vist ei saagi kunagi valmis :)

      Kustuta
  2. nii armas ja kodune on Sul seal!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Samad sõnad sinu kodule! :)

      Kustuta
  3. Küll on mõnus rahulik aed.

    VastaKustuta
  4. Mulle Sinu aed hirmsasti meeldib, meie kord aastas Hiiumaal käik on enamasti väga lühike ja kiire aga ükskord tahaks aeda vaatama ka jõuda. Ja kui see Pärsia pärl Sul kunagi poegib siis ma oleks küll ühe sibula üle väga õnnelik

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, aitäh. Tasapisi, eks meil ole kõik nurgad veel pooleli, aga anna ikka teada kui vahel killuke aega üle on ja läbi saad astuda.See oleks tore. Ja Pärsia pärli saad ka! :)

      Kustuta
  5. Tulbikombod on moekad ja maitsekad! Mulle aga meeldivad eriti lopsakad peenrad! Need on tõesti ilusad!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Sulle! Eks see sobitamine, nagu sulle ka blogisse kirjutasin, see värvide kokkuleidmine on pisut keeruline selle nö. ostu pildi ja tegelikuse vahel. Mõned lähevad isegi enam vähem paika, aga kui näit. tumepunase asemel on kärtspunane, siis on veidi kahju.... :) Aga pole hullu, vähemalt ei ole täitsa teine värv.

      Kustuta