Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

laupäev, november 24, 2012

Kolekohad ehk...

aed ärkamas vol. 5

Olen siin hetkel tegemas oma koolitööd. Nimelt on meil selline valikaine nagu väikeaedade kujundamine. Mina võtsin ette oma krundist ühe tüki, kuna tervet ei jõuaks nagunii. Muidugi see pole päris see kui terve krunt kujundada, õppida nägema tervikut ja nii edasi. Aga kuna meil on mõte korda teha suure tee äärne ja see meie vana vundamendiauk, siis sobib mulle hetkel nii küll. Peale selle on õpetajad kellelt nõu küsida ja üldse kuidas ikka see planeerimine, kujundamine ja ka paberitöö käib. Hea kogemus.
Siin on näha jube segadik, mis on hetkel vundamendi sees. Kui aus olla, siis hetkel on seis parem, kuna M. tegi trimmeriga selle pealse juba puhtaks. Olen juba varem kirjutanud, et see on üks vundamendiauk, kuhu ei ole muud ideed tulnud, kuna on suure maantee ääres kui rajada nö.kruusapeenar. Selle vundamendiaugu ees on veel üks kivirida, seetõttu olen mõelnud, et peenar tuleks kaheastmeline.
Auk on hetkel täis maja renoveerimisejärgset ehitussodi, nii et see tuleb enne tühjaks vedada. Oli mõte teha seda juba nüüd , sügisel, aga paraku on olnud nii märg, et kuidagi ei saa suurt masinat õue lasta. Ei jõuaks sellele järgnevat kaost niipeagi korrastada.

Kruusapeenra rajamise tehnoloogia on hetkel mõtlemisel. Taimede otsimine käib ja õnneks ajab seda otsimist taga ka koolitöö :). Olen mõelnud ülemisele peenraosale istutada väheseid erinevaid taimi, ei tahaks pudupoodi tekitada. Allapoole astmele tuleksid ka mõned suuremad kivid ja sinna saaks ehk "kiviktaimlalikke" taimi panna, ehk ka kaktuseid, kuna tingimused justkui sobiks. Olen mõelnud ka mõned roomavad okkalised panna ja tahaks ka laiuvat tuhkpuud kasutada. Mul on üks lemmik, keda ma veel aeda pole saanud tuua, ehk siis Faasseni naistenõgest. Teda sooviks siis paluda meile kindlasti rohkemal kujul sinna elama.
Olen oma meelest sellistesse tingimustesse sobivatest taimedest nimekirja teinud, nüüd on vaja nad kokku sobitada , et tekiks ehk tore kooslus, mis neile meeldiks ka. Kui kellelgi on kogemusi kruusapeenardega, siis olen väga tänulik igasuguste nõuannete eest.

Siin see koht veidi seiselt poolt. Sellel pildil on aimatav ka laskuv nõlv, millest ma ikka kirjutan. Nimelt asub see kolekoht päris nõlva peal. Ja  hetkel on see kant ikka väga kole. Loodetavasti kunagi ta ärkab :)







 On küünlavalguse ja mõtisklemiste aeg.











3 kommentaari:

  1. Su kolekoht on tegelikult väga suurte võimaluste koht, tal on suurepärane reljeef. Ja nii tore, et seal on üks isehakanud mänd. Uurisin tükk aega seda fotot.
    Ega see taimede valik sinna väga raske polegi, kuivalembeseid pinnakatjaid ja ka efektsemaid kõrrelisi (kes aga väga ei külvaks), kes seal end hästi tunneks, on ju päris palju. Mul päris kruusaaeda pole, aga aias on koht, kust võiks kaevandada parimat liiva. Ja just sinna rajasin ma kive appi võttes elukoha kaktustele ja mägisibulatele, nemad elavad puhta liiva sees, kuhu segasin drenaaži parandamiseks ka veidi graniitkillustikku.
    See müür jäi sedasi veidi igav, paaris kohas tegin veidi suuremad augud, segasin liivasse komposti ja sain kasvama ühe kääbuskasvulise lehise ja serbia kuuse samuti kääbuskasvulise sordi. Kui Sul mõlguvad mõned taimed meeles ja nendel on suht pindmised juured, saad ju neid jõukohaseid augukesi teha küll. Isegi üks poolpõõsas, drüüas kasvab ja õitseb mul seal 7 aastat. Ta lihtsalt kadus tavalise pinnakatjana kuidagi ära, ilutsemiseks vajas ta kallakut. Et seal on põhiliselt sukulendid, siis ma ei väeta seal kedagi, siiani pole nad ka märku andnud, et seda väga tahaksid.
    Ma usun, et see on varsti Su aia üks ilusamaid kohti.

    VastaKustuta
  2. reljeef on jah nõlvade poolest tore. Mõtlesin kah mõned kõrrelist. Mul seal jah mõni männike ja mõned ka eespool. Olengi alati tahtnud ühtteist olemasolevast säilitada, peangi vaatama kuidas olemasolev ja tulev kokku hakkavad kõlama. Olen leidnud netist hästi armsaid mägisibulate kompositsioone, neid võiks ju ka siis seal äkki arendada.
    Aga jah, kuna pean selle augu ära täitma , siis seda veel nuputan, et kui palju kruusa ja kui palju ja kui sügavalt pinnast. Õnneks saan , nagu kirjutasin, ka õpetajatelt abi. Aga väga tore on kui siin keegi kaasa arutleb. Aitäh.usun, et kui kunagi istutamise ja taimedeni jõuan, siis saaksin ehk näiteks ka Sinult küsida. Ps. kas see kääbuslehis on selline tavalise lehise laadne või mingi sort, ehk siis selline uutmoodi, mõtlen just värvi ja kuju? Mulle lehised hästi meeldivad, neid meil siin ka ümberringi.

    VastaKustuta
  3. Vaata minu k.a.16.okt postitust, seal on lehise foto olemas, ta on meil kasvanud 5 aastat.

    VastaKustuta