Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

esmaspäev, oktoober 15, 2012

Laupäeval....

on veidi enam aega igasugu tegemisteks. Üldse on üks tore päev. Tavaliselt on kõik kodus. Igasugu argiaskelduste kõrval saab vahel aega metsa kolama minna või siis aias nokitseda. Eile saigi näiteks kompostikast tühjaks veetud. On ikka mõnus küll kui tead, et kellegi toidulaud rikastub :) Loodan, et saan oma tihket savimaad ka õhulisemaks. Tegelikult on seda tegemist veel. Jõusaal on ka veel oma õuest võtta heina ära vedamise näol. Sedagi veel jätkub.  See heinamaade aretus toimis üsna hästi. Mõnes kohas, seal, kus maapind väga rammus, tuleb midagi muud välja mõelda. See tähendab, tegelikult mõtteid on, aga millal tegudeni jõuab, eks näe. Aga lilleniidust(niitudest) enam ikka ei loobu.  Ainult teemal: kus ja kui palju  peab mõtisklema uuel suvel.
Laupäeval on rohkem aega ka köögis olla. Argipäevadel peab ikka ju õhtuti seda "meisterdama" mis ikka kiiremini valmis saab. Kui tulla alles 18-st koju või veel hiljem ja siis midagi ette võtad, milleks rohkem aega vaja, siis võib süüa  saada alles vastu ööd. Sellepärast ka on nädalavahetus tore, et võib midagi uut proovida või midagi aeganõudvat valmistada.
Juba ammu olen mõelnud, et võiks Tiramisu magustoitu teha. Kui siis ükskord sattusin poest ostma Tirarmisu torti, ja see oli minu meelest väga hea, oli juba päris kindel, et proovin ka. Nüüd siis tegin teoks. Lõunasöök ise oli nö. kodune. Keldrist kartul ja seenepurk. Juba mitmendat aastat olen soolanud seeni
selle Nami-nami retsepti järgi http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/8463. Ja olen väga rahul.

Seene-hakklihakaste

400 g hakkliha (Ise vaatan hinna järgi. Mis odavam, seda ostan)
soolaseeni(minul olid kitsemamplid)- kogus vastavalt soovile. Kui soolaseeni pole sobivad ka soolamata.
1-2 sibulat
hapukoor
veidi õli
sool

Sibul hakkida , kuumutada vähese õliga. Lisada hakkliha, lasta pruunistuda. Lisada natuke soola, sest soolaseened ise piisavalt soolased. Lisada seened. Mina tükeldan juba soolamisel seened parajaks.
Kuumutada ja soovi järgi lisada hapukoort. Muidugi võib ka jahuga kastme teha, aga kuna meil on ühel lapsel nisujahu allergia, siis teen kastme ilma jahuta.
Lisandiks näiteks keedetud kartul ja salat.

Tiramisu












Uurisin erinevaid retsepte ja valisin selle http://maitsevhea.blogspot.com/2010/07/tiramisu.html

Väikesed enda poolsed muudatused.
200g Lady`s Fingers küpsiseid - mina leidsin poest ühed, ei olnud küll selle nime all, aga Tiramisu nimi käis pakendilt läbi. Ei ole nii hakkaja olnud, et veel ise küpsistetegu ette võtta
500g Mascarpone juustu  - parem on Itaalias toodetud
5 spl suhkrut
1 tass kanget kohvi, võib lisada ka veidi Amaretto mandlilikööri- mina ei lisanud
6muna
naturaalne kakao- seda võib tõesti julgemalt raputada kui mina seda tegin.

Valmistamine. Kenasti ja põhjalikult Liina blogis kirjas, ei hakka uuesti kirjutama.
Külmkapis seisis meil enne 5 tundi.  Maitselt oli hea, ise oleksin vist tahtnud küpsiseid veidi krõmpsumaid, aga ju see oli see tordi mõju, seal oli ehk on teine kooslus. Magustoidus lähevadki küpsised vist pehmeks, kuigi jah, kui nüüd küpsis oleks suurem....Immutasin küll üsna kasinalt.
Mascarpone tekstuur on hästi mõnus ja koos munavalgetega annab kokku vahukoore efekti, küll aga tummisema, samas kreemjalt õhulise. Kohvi kõrvale väga mõnus.

Tegelikult proovisin siis pildistada toitu ja nagu näha üsna saamatult. Kui vaatlen toidublogijate fotosid, siis on imeline näha seda kuidas kõik jääb nii värvikas ja isuäratav. Kunst , mis muu.
Ehk õnnestub  kunagi  fotograafiakursusele sattuda, saaks veidi rohkem aimu. Seniks lihtsalt klõpsud. :)

Nädalavahetusel oli imeline ilm. Kuldne.
 Värvilaik.
Esiplaanil jaapani enelas  Spiraea japonica `Macrophilla`
Tema taga lpdjap- põisenelas Physocarpus opulifolius `Diabolo`
Veel tagapool harilik kuslapuu Lonicera xylosteum

Need kaks esiplaani kaunitari on meie aias seetõttu, et vanast kodust ära kolides tulid nad kaasa, aga üks on juba ära lubatud ja teisegi vist jagan ära. See jälle see teema, et osa taimi on kena vaadelda teiste aedades :)

  Meie harilik parukapuu Cotinus coggygria 
:) tuleb meelde kui ilutaimede tunnis nimesid pähe õppisime.

Nüüdseks on ta hakanud vapralt vastu pidama. Esimestel aastatel külmus ikka kevadeks üsna palju ära. Viimased 2 aastat on üsna kaunis. Isegi mõned õiekuhilad on olnud.
Kuna tõin ta jällegi oma vanast aias ja istutasin kiirelt maha, siis tema peaks kolima tulevikus sinna kus hetkel `Diabolo`
Hea on et on kellegagi nõu pidada nagu meie õpetaja Taavi ( T. Tuulik) ja  teen selle istutuse kevadel, mitte enne talve. Loodan väga, et kuigi on juba suur põõsas, õnnestub see ümberkolimine.






Mõned viimased värvilaigud veel....



mungalill/kress











Astripeenar.
Sain sünnipäevaks üsna mitu pakki seemneid. Maha need said ja õnneks jõudsin ka õitsemise ära näha. Kuidagi kaua aega läks selleni, aga hetkelgi on tore värvilaik olemas.
Armasd lilled.























Arvatavasti hiina astilbe Astilbe chinensis `Pumila`
Õitseb veel praegu, kuigi juba mitte nii värvikalt.









On sahisevate lehtede aeg!


4 kommentaari:

  1. Nädalavahetusel olid meil nii ilusad ilmad, et ma kohe ei raatsinud seda köögis veeta, õunakooki hakkasin tegema õhtul kell 22 :D
    Praegu on õues veel nii ilus ja mõnus..

    VastaKustuta
  2. Olid jah super ilmad, lõpuks. Mul ongi alati see enda tuppa-õue jagamise teema. Süüa tuleb ikka teha, aga kuna olen suht varajane, siis teen mõned asjad hommikul vara ära, siis päeval aega muud teha. Muidugi lõunat tuleb ikka lõunaks teha:)

    VastaKustuta
  3. Ilusad ja armsad värvilaigud. Nädalavahetuse ajajagamine on hooajal paras kunsttükk tõepoolest.

    Kui on kellega aiaküsimustes konsulteerida, siis see on tõepoolest tore.

    VastaKustuta
  4. Tsiil, aitäh! On jah hea, eks see oli kah üks põhjus miks kooli läksin- inimesed, kes teavad rohkem, kes on ise taimede hingeellu süübinud ja olen nii tänulik. Mulle on avanenud nii palju uut. Ja olen kohtunud tõesti nii toredate inimestega. Ju Sinagi oled oma koolist leidnud palju :) Ma olen ka siit, teiesuguste "taimesõprade " kaudu nii paljust osa saanud, teie blogisid vaadeldes ja lugedes. Ja ikka tunnen end nii vähe veel teadvat/tundvat. Õnneks see ei kohuta:)

    VastaKustuta