Õielapsuke avab oma punga ja hüüab: "Kallis Maailm, palun ära närbu."/R.Tagore/

esmaspäev, juuni 18, 2012

Metsviinapuule ja teistele...

Enne.
Sauna juures olev kaminaga nurgake oli olemas enne meie ajaarvamist. Vist oli mõeldud ka katusega, see aga oli tegemata ja meie mõte oli ka jätta nii. Katusealune istumisnurk on veel päevakorras, aga teise kohta. Kuna mul ei ole metsviinapuule ja üldse ronitaimedele sobivaid kohti tekitatud, siis tuli mõte kujundada see nurk variseinaga, et tekiks väike eraldus ja taimedelgi koht kus ronida.


Sai siis peale hakatud.






Kaevasin  augud , neisse prussid ja kivid ja kruus ja jälle kivid....prussid sai enne immutatud, et hoiaks niiskuse eest ja samas muudaks vanaks. Olen seda kasutanud enamiku aias oleva puidu puhul. See "vanumine" võtab küll veidi aega...







Siis sai sõrestik ja väravapealne ja valmis ta nüüd on.
Metsviinapuu sai toigastest vabaks ja ronib juba.
Istutasin sinna veel ühe huvitava ronija, nimelt rohevahetuse käigus kooli kolinud roniva murtudsüdame Dicentra scandens, eks näeb kas talle seal meeldib. Teiselt poolt läheneb seinale
väätiv kuslapuu Lonicera periclymenum 'Serotina'. Soov on veel lõhnav kuslapuu sinna ronima lasta. Seltsis segasem. Nüüd on jälle koht kus kaevata, võrealused ja kummalegi poole peenar . Et ikka kaevamine ei lõpeks.


Üks maiustaja jälle. Aga ei tea kahjuks tema nime.

8 kommentaari:

  1. Ilusa koha oled tekitanud. Neid põnevaid ronijaid on ju hiigla palju, tundub, et saad neist paljusid endale lubada.
    Ilma labidata ei saa kuidagi hakkama, see on tõsi:)

    VastaKustuta
  2. On jah palju ronijaid, mõni võiks olla ka päris viinapuu. Ilus koht sai ja ilusamaks läheb.

    VastaKustuta
  3. Päris viinapuu meeldib tõesti ka. Mul on veel üks istumispaik plaanis koos pergolaga, ehk saab sinna. Üks viinapuu mul on keset peenramaad. Kingiti kord. aga ma ei tea kes ta on,võib-olla polegi õues pidamiseks, sest oli kasvuhoones enne olnud. Mul seda pole. Igatahes kaks talve on ära külmunud ja siis jälle uuesti alustanud. Võib-olla pole talvekate piisavalt hea olnud, aga võib-olla pean parema koha talle leidma.

    VastaKustuta
  4. Ilus ja tohutu rahu õhkub pilte vaadates.

    VastaKustuta
  5. Maiustaja peaks olema väike-kärbtiib Polygonia c-album. Aga kaunid umbrohud aias on tõeliselt ilusad. Meie maa-aias on ka kevadeti tohutu kaunis meelespea-võilille muru, kuhu on sekka sattunud tulpe ja nartsisse (sead tuustisid üks talv kogu aia segi).

    VastaKustuta
  6. Tundub küll. Aitäh vihje eest. Enne otsisin internetis ja jäin küll ka temal vist natuke pidama, aga pildid, mis ette sattusid olid temast kuidagi ärksamad kui see, mida mina õues nägin.Mulle tundus, et mu pildile sai ka peaaegu originaalilähedane värv ja see tema mõnus karvasus. Muidugi oskus ja võimalused minu fotokaga annavad aimu arenguruumist(oskused pluss Zoom, mida hetkel ei jõua osta). Sinu vihje peale vaatasin veel mõningaid pilte ja leidsin neid "karvasemaid " ka ja tundub, et jah, ongi tema. Nii tore. Ja hea et keegi kusagil aitab leida, Silja! :)Ps. kujutlen ette seda meelespea-võilillemuru-see võib imeline olla :)

    VastaKustuta
  7. Saartel olevat juba minevikus viinapuid kasvatatud, vahepeal jäi see teema unarusse. Praegu aga on aretatud mitmeid uusi sorte, mis külma ei karda. Tänavu 28 miinuskraadiga talvel külmus lumepiirini tagasi vaid üks mu viinapuudest ja seegi sama sügise istutus. Praegu ajab juba rõõmsalt uusi võrseid kõrgemale. Esimeseks võiksid istutada Hassanski sladkii, varased väikesed sinised ja magusad marjad. Mul on see juba 4 talve. Ei painuta mitte ühtki talveks maha. On puu najal või maja seina ääres.

    VastaKustuta
  8. Aitäh, aitäh Tii soovituste eest! Loodan tõesti kord viinapuu lainele jõudvat...

    VastaKustuta